Gabrielle

Ingyenes weboldalak programozni vágyóknak

2017. április 30. - bgabrielle

fejlec.jpg

Előző cikkemben olyan szervezetekről írtam, akik felnőtteknek programozást, gyerekeknek pedig annak alapjait és a technológia vívmányait mutatják be, tanítják meg. Ehhez kapcsolódva a mostani bejegyzésben pedig olyan weboldalakat (és mobilon is elérhető alkalmazásaikat) szeretnék bemutatni, amik segítségével otthonról, autodidakta módon lehet elsajátítani ezek alapjait.

CodeAcademy

codeac.png

A CodeAcademy egy interaktív, ingyenes weboldal, ahol különböző kurzusokat találunk mindenféle programozási nyelvből, Java-tól elkezdve, AngularJS-en át egészen Ruby-ig, de lehet tanulni az SQL nyelvről, webfejlesztésről (HTML, CSS) vagy éppen verziókövetésről (GIT) is. Az egyes kurzusokat elvégezve természetesen senkiből nem válik profi programozó, ugyanakkor az alapokon nagyon jól végigvezet. A honlapon találunk blogot, fórumot és különböző, a tananyag elsajátítását segítő cikkeket is.

 

SoloLearn

sololearn_banner.jpg

A CodeAcademy-hoz hasonló weboldal és mobilapplikáció a SoloLearn. A fókusz itt is az egyes programozási nyelvekhez tartozó tananyagokon van. Kiválasztjuk a számunkra megfelelő nyelvet és azon belül ad egy elméleti áttekintést az alapokról, majd néhány gyakorlati példán keresztül vezet minket el modulokon át a legvégső, nagy, modulzáró vizsgáig a rendszer. A SoloLearn is inkább az alapokra fekteti a hangsúlyt, elvégzésével senkiből nem válik profi, de egy jó eszköz arra, hogy fogja a kezünket és vezessen a kezdetekkor.

 

HackerRank

hackerrank_default_og.jpg

A HackerRank nem modulokra épülő, tananyagokon végigvezető oldal, mint a CodeAcademy vagy a SoloLearn, hanem itt már igazi gyakorlati feladatokkal várják a tanulni vágyókat. A feladatok között vannak egyszerűbbek és komplexebb programozási feladatok, amikért pontokat lehet gyűjteni. A legkiemelkedőbbeket különböző cégek ajándékokkal jutalmazzák, és ha valakinek nagy szerencséje van, akár interjúra is behívhatják valahova a programozói tudása alapján. A HackerRank nagyon jó arra, hogy „élesben” is valós, megoldandó feladatok leprogramozásában is kipróbáld magad.

 

CodeFights

codefights_logo.png

A CodeFights weboldalán akár barátainkkal egymás ellen versenyezve, egy játék keretében csinálhatjuk meg a különböző programozási nyelvekhez kötődő kihívásokat, aminek végén akár miénk lehet a győzelem is! Egy-egy kihívás után megnézhetjük a többi programozó megoldását is, tanulva tőlük és általuk. Emellett igazi kihívást jelent az is, hogy dolgozhatunk olyan programozási feladaton is, amin jelenleg az oldallal partnerségbe álló cégek is dolgoznak – ha elég jók vagyunk már, akkor akár a mi megoldásunk lehet számukra a nyerő! Ha esetleg felfigyelnének ránk, vagy épp interjúra készülünk valahová, akkor a honlap ebben is a segítségünkre lesz, ugyanis gyakori interjúkérdéseket is megmutat nekünk, amik a tech cégek állásinterjúin elhangozhatnak.

 

Codin’Game

fiche_codingame_logo_66c33.png

A Codin’Game-en tényleg játék közben tanulunk, ugyanis minden programozói feladat mellé kapunk egy kis animált játékot, amin belül akkor tudunk játszani, ha jól írjuk meg a programunkat. Így tudunk harcolni az idegenek ellen, vagy segíthetünk Thornak megkeresni a kalapácsát. Itt is különböző programnyelveken és szinteken próbálhatjuk ki magunkat, de részt vehetünk partnercégek (pl. Nintendo) által szponzorált feladványok megfejtésében is.   

(A logókra kattintva át tudtok klikkelni az adott honlapra!)

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr5212468993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása