Gabrielle

Tisztában vagyunk vele, mennyi kastélyunk is van? És nemcsak a Kincsemben

2017. március 18. - bgabrielle

kastely.jpg

A napokban kezdték el vetíteni a Kincsem című filmet, amiben nagyon sok kastélyban játszódó jelenetet láthatunk - ezek a kastélyos jelenetek viszont ékes bizonyítékai annak, hogy Magyarország mennyi gyönyörű kúriát és kastélyt rejt magában. Mivel ezzel sokan nem vagyunk tisztában, a film iránti érdeklődést szeretném felhasználni arra, hogy felhívjam a figyelmet ezen elfeledett értékeinkre és megosszam Veletek a saját tapasztalataimat is ezzel kapcsolatban.

Egy családi hóbortnak köszönhetően (aminek az eredményét majd a blogbejegyzés végén láthatjátok -spoiler: nyereményjáték is lesz!) az elmúlt pár évben nagyon sok magyarországi kastélyt és kúriát volt lehetőségem meglátogatni, felfedezni. Persze erről mindenkinek egy gyönyörű, felújított, csupa pompában álló több tornyos épület villan be, ugyanakkor ez nem minden esetben van így. Ezen épületek között sok sajnos a romos, elhagyatott kastély is, ahová "látogatóként" bemenni is életveszélyes (pl. leomlott a födém, a főúri lépcső vandálok által szétzúzva, az ablakok kitörve, fémek kilopva), de nagyon sok van köztük olyan is, ami ma már mint kórház, szanatórium, árvaház vagy éppen elmegyógyintézet üzemel.

k3.jpg k1.jpg


Nagyon rossz látni azt, hogy ezek, a saját idejükben tündöklő épületek ma már az enyészetévé válnak. A kastélyok egy része magán-, másik része állami tulajdonban áll. A magánszemélyek esetében sokszor nincs arra pénz, hogy felújítsák vagy csak szinten tartsák a kastélyok állapotát (gondoljunk csak bele, hogy akár egy több hektáros park fenntartása vagy a kastély felfűtése mennyibe kerülhet), de vannak olyan esetek is, amikor szimplán megöröklik ezt a kastélyt, nem törődnek vele és hagyják összeesni az épületet. Az állami tulajdonban lévők esetében viszont több támogatás is lehet. Ha felújítani nem is újítanak fel mindent, az állaguk megóvására (tető rendben legyen, stb.) és a terület őrzésére (ne lopják szét a kastélyt) költenek.

Pedig ezek az épületek az építészeti megoldások mellett annyi történetet és történelmet rejtenek magukban! Ezek az intézmények ismert vagy kevésbé ismert főúri családok birtokában voltak régen, akik itt élték anno az életüket, míg a különböző kormányzati erők és háborúk miatt el nem vették tőlük a tulajdonukat. Vannak, akik vissza tudták szerezni kastélyaikat, de vannak, akiknek ez nem sikerült. Vannak, akik még ma is ilyen körülmények között élnek és fantasztikus látni ezt élőben is, a "gyakorlatban", hogy ami pl. egy Kincsemben működő kastély és gazdaság, az a mai életben is ugyanúgy tud működni. Ilyennel azért nem mindennap találkozik az ember! És mennyi mindenről tud mesélni maga a kastély is! Mik történtek benne, hol, mik vannak befalazva? Mit rejtenek a föld alatti járatai? Azt gondolom, ezek igazán izgalmas és rejtélyes dolgok. :) 
A kastélyok felkutatásakor és meglátogatásakor nagyon érdekes emberi történeteket ismerhetünk meg a kastélytulajdonos magánemberek által is, akik szerény, visszahúzódó életet élnek (mindenféle sznobság és sallang mentesen) egy ilyen hatalmas épületben.

Lenyűgöző világ ez, hiszen a kastélyok visszaadják a régi korok letűnt emlékeit, történelmét, visszahozzák a főúri udvarok és élet hangulatát. Fontos, hogy megőrizzük ezeket az épületeket, vigyázzunk rájuk és használjuk őket, ha tehetjük! A Kincsem remek lehetőség arra, hogy tudatosítsa az emberekben azt, hogy Magyarországon igenis rengeteg kastélyt és kúriát találunk szerte az országban, amik csak a felfedezésükre várnak! Nem is gondolnánk, de van olyan pici falu, ahol egyszerre négy kastély is található!

Emlékszel még erre az épületre a Kincsemből? Ez a dégi kastély, ami egymagában is több érdekességet rejt: pl. a homlokzata azért hasonlít ennyire a Nemzeti Múzeuméra, mert ez az épület is Pollack Mihály tervei alapján készült; korábban szabadkőműves központ volt, és a helyi pletykák szerint nagyon sok mindent rejtenek a kastély falai és földalatti járatai; nem mellesleg az épületet egy gyönyörű angol park veszi körül, ahol a Hollandi-ház is áll, aminek emeletén Festetics Andorné tüdőbetegségét is kezelték. 

5_1.jpg

Ha szeretnél picit elmerülni a kastélyok világában, esetleg meghoztam a kedvet ahhoz, hogy megismerjétek azok történetét, történelmét, szeretném a figyelmetekbe ajánlani az egyik legnagyobb hazai kastélyos portált, ahol közel 800 db  kastélyról találhatunk információkat! A szerzők itt személyes tapasztalatokat osztanak meg velünk, fotókat és egész túraútvonalakat adnak a kezünkbe, ami mentén felfedezhetjük Magyarország eldugott értékeit. A keresést segítik a különböző szűrők: kereshetünk kastélyokra helyszín, állapot, vagy épp funkcionalitás (szálló, esküvői helyszín, stb.) szerint. 

És ha ez még nem lenne elég, ez az oldal egy nagyon jó kis nyereményjátékot is indít, hiszen szuper hétvégét lehet nyerni egy kastélyszállóba, így mindenképp érdemes meglátogatni őket! :) 

Ha kinéztél egy szép kastélyt, és úgy döntesz, meglátogatod, írd meg kommentben! De ha van esetleg egy jó kis kastélyos történeted, akkor is várom a hozzászólásodat! És ha úgy gondolod, vidd picit tovább a magyar kastélyok hírét és értékét a bejegyzés megosztásával, hogy minél több ember figyelmét felhívhassuk rá!

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonát képezik, azok közzététele a szerző beleegyezése nélkül tilos! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr6012349259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túlélő ... 2017.03.21. 19:28:14

Sok vidéki épűlettel senki nem törődik és egykoron csodálatos uradalmi épületek válnak az enyészet martalékává.
süti beállítások módosítása