Gabrielle

Hol tanulhatunk programozni? Tippek minden korosztálynak

2017. április 26. - bgabrielle

fejle.pngÉrdekel a programozás, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Kislányod érdeklődik a technológia iránt, de az iskolában nem elégítik ki a tudáséhségét? A fiad imádja a robotokat, és szívesen kipróbálná magát egy saját kis robot építésében? Ha a kérdések között van olyan, amire igennel tudsz válaszolni, akkor ez a cikk segíthet abban, hogy eligazodj azon szervezetek tengerében, akik jelenleg a felnőttek és gyerekek technológia világába való bevonásával foglalkoznak. Egyre több olyan szervezet van, ami kor és nem szerint biztosít lehetőséget arra, hogy programozni, webfejleszteni vagy robotikával foglalkozni tanítsa a kicsiket és nagyokat. Az alábbiakban ezek közül szeretnék néhányat bemutatni Nektek. 

Gyerekeknek:

Skool:

skool-logo-slogan-2-300x141.jpg

A Koleszár Szilvia-Major Zsófi alapította Skool 2014 nyarán fogadott először programozni vágyó lányokat. Céljuk megmutatni 8-18 éves korosztálynak, hogy miről szól a technológia (pl. robotika) és milyen karrierlehetőségek állnak előttük. Ezt egy újszerű oktatás formájában próbálják megvalósítani, hogy a tanulók a tanulást sikerélményként, örömforrásként éljék meg. Az oktatásokat hazai tech cégek képviselői tartják egynapos workshopokon belül, saját irodájukban, így a gyerekek azt is láthatják, milyen körülmények között dolgoznak ezek az IT szakemberek. Az alapítók célja az is, hogy a lányok önbizalmát növeljék, merjenek vállalkozni vagy éppen céget alapítani, saját projektekbe belefogni. Küldetésük a technológiai szektorban a nemek arányának kiegyenlítődésének előmozdítása. Az egynapos workshopjaik mellett már nyári tech táborokat, pályaorientációs tanácsadásokat, műhelyfoglalkozásokat és tehetséggondozó programokat is tartanak.

Kódgarázs:

kodgarazs_logo.png

A Kódgarázs ötletét a Skool "szülte". Meglátták, hogy nem csak a lányoknak, a fiúknak is ugyanúgy szükségük lenne egy helyre, ahol megismerkedhetnének menő fejlesztő cégek munkatársaival: játékot fejleszthetnének, mobil applikációt készíthetnének, weboldalt szerkeszthetnének és robotokat építhetnének. Így született meg a Kódgarázs, ahová 10-16 év közötti fiúkat és lányokat várnak az iskola utáni rendszeres foglalkozásokon.

 Logiscool:

logiscool-facebook-hu.jpgA Logiscool 6-18 éves gyerekeknek kínál élményalapú programozást az ország legtöbb nagyvárosában. Saját oktatási platformot alakítottak ki, modulárisan egymásra épülő tananyagokkal. Választható kurzusaik között szerepel a programozás, a digitális alapokat elsajátító órák és a robotika. A tanítást próbálják élménnyé varázsolni, a logikus gondolkodásra játékosan megtanítani a gyerekeket, akik azonnali sikerélményeket érhetnek el. Heti kurzusaik mellett táborokat is szerveznek, ahol a robotika mellett Android alapú programozással, videóvágással, képszerkesztéssel, „hacker” tanfolyamokkal várják az érdeklődőket.

Felnőtteknek:

Django Girls:

django_girls.pngA Django Girls Budapest a Django Girls nonprofit szervezet részeként működik a fővárosban, melynek célja közelebb hozni a lányokat a programozáshoz önkéntesek segítségével. Ennek megfelelően Budapesten is tartanak különböző workshopokat, korhatárra való tekintet nélkül, kifejezetten lányoknak.

Green Fox Academy:

greenfox_logo-2.png

A belvárosi „programozó suli” azt a célt tűzte ki magának, hogy 4 hónap alatt junior szoftverfejlesztőt farag a jelentkezőkből profi mentorai segítségével – a nagy érdeklődést látva úgy gondolom, hogy ez sikerült is nekik! Kisebb csoportos foglalkozásokat tartanak, teljes munkaidőben tanítják a szoftver- és hardver programozásra a résztvevőket, akik a kurzus végén akár már munkába is állhatnak, ugyanis a Green Fox lehetőséget biztosít arra is, hogy a velük partneri kapcsolatban álló cégekhez leszerződjünk.

 
Codecool:

letoltes.png

 

 

A Codecool egy 12 hónapos, teljes munkaidős gyakorlati képzés biztosít, mely során több programozási nyelvvel és technológiával is meg lehet ismerkedni. A résztvevőket csoportokra bontják és mentorok segítik a munkájukat. A 12 hónapos kurzus után egy fél évet a Codecool valamelyik partnercégénél lehet tölteni gyakornoki pozícióban, ugyanakkor a 18 hónap végére azt is garantálják, hogy a megszerzett tudással akár junior fejlesztői pozíciókat is meg lehet pályázni.

Ha valamelyik képzés jobban is érdekel Titeket, érdemes felkeresni a szervezetek web- vagy Facebook oldalát a logókra kattintva!

Fejléc forrása: GirlsWhoCode
Logók forrása: adott szervezetek honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr6712456971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása