Gabrielle

Tanácsok azoknak a fiataloknak, akik még félnek elköltözni otthonról

2017. június 10. - bgabrielle

6.jpg

Arról mindenkinek van véleménye, hogy a fiataloknak mikor kéne elköltöznie otthonról. Vannak különböző embertípusok, különböző tulajdonságokkal és történetekkel, éppen ezért nem is általánosítanék vagy hoznék fel példákat, ki, miért marad otthon, vagy ki, miért megy el a családi házból minél előbb. Ez a cikk nem arról szeretne szólni, hogy mikor kell elmenni és önálló életet kezdeni, távol az otthontól, hanem azoknak szeretne segíteni, akik már régóta gondolkodnak azon, hogy elköltöznének, de valami oknál fogva még töprengenek rajta és nem merik megtenni azt a bizonyos lépést. 

1. Mitől félsz valójában? 

Ha még töprengsz, valószínűleg félsz valamitől. Gondold át, mitől is. Vedd végig ezeket az aggodalmakat, ha segít, írd fel egy papírra, majd jegyezd le pontosan azt is, mik azok a pontok, amik megfélemlítenek. Ha ezzel megvagy, gondold végig azt, hogy ezek valós félelmek-e, és ha igen, hogyan lehet majd megoldani őket vagy épp felkészülni rájuk. Sokszor mondjuk azt, hogy félünk valamitől, ugyanakkor ez a félelem csak egy behatárolhatatlan valamiként jelenik meg, és nem is tudjuk igazán, hogy mit is takar valójában, mitől félünk. Ha levezetjük, jobban meg fogjuk érteni magunkat, és a végén kiderülhet, hogy félelmeink nem is feltétlen valósak.

Például valaki azt mondja, hogy azért fél, mert eddig sosem vezetett háztartást. Gondoljuk át, mivel jár ez: többek között jönnek a számlák, amiket ki kell fizetni, emellett bevásárolni kell és takarítani. Mit takarnak ezek a cselekvések, mi az benne, amit nem tudunk teljesíteni, vagy mi az, amitől félünk? Ha megvannak ezek a pontok, nézzük át, mit tehetünk érte, hogy biztosabbak legyünk az elvégzésében, vagy hogyan tudunk felkészülni rá. Kérhetünk segítséget a nálunk tapasztaltabbaktól is.

A fenti példa talán kézzel foghatóbb, mintha valaki azt mondaná, hogy a változástól fél. De ebben az esetben is azt kell végiggondolni, hogy mi fog változni az eddigiekhez képest. Keveset találkozol a szüleiddel? Hogy tudsz ez ellen tenni? Egyedül fogod magad érezni? Gondold át, miért is jó néha egyedül lenni, és mik lehetnek azok a programok, amiket pl. most elkezdhetsz csinálni, amit eddig nem csináltál, hogy enyhítsd az egyedüllét érzését. Meglátod, nem lesz ez olyan rossz, mint ahogy előre gondolnád. 

2_1.jpg

2. Hol és mikor? 

Sokan az első költözésükkor nem egy saját lakásba mennek, hanem albérletbe van csak lehetőségük költözni. Mindenhol azt halljuk, hogy az albérletárak az egekben, jó helyet, jó áron lehetetlen találni. Éppen ezért kell időben elkezdeni nézelődni. Én, amikor a költözés gondolata foglalkoztatott, már hónapokkal előtte beléptem több Facebook csoportba, ahol kiadó lakásokat lehetett nézegetni. Persze magam is rájöttem, hogy valóban eléggé drágán adnak ki egy-egy lakást, és ha valamit a piaci áron alul adnak ki, akkor kb. azonnal elkel. Éppen ezért gyorsnak és szemfülesnek kell lenni, ha nem engedheted meg magadnak a magasabb árakat. Szerintem jó taktika, főleg azért is, hogy szoktasd magad a gondolathoz, hogy a valós költözés előtt már hónapokkal belelépsz ezekbe a csoportokba és nézelődsz: egyrészt ismerkedsz a lehetőségekkel, másrészről pedig egyre jobban megjön majd benned a saját kis lakás utáni vágy. Aztán amikor szembejön "A" lakás, ne nagyon tétlenkedj, írj a kiadóra és nézd meg. Ne foglalkozz azzal, hogy "juj, vajon tényleg jó lesz-e?" vagy "felkészültem rá?", hanem sodródj kicsit az árral. Aztán, ha megtekinted a lakást, egyből tudni fogod, hogy szeretnéd vagy sem. Semmi sem kötelező, ha épp nem szimpatikus, még visszamondhatod. 

 3. Hogy rendezem be a lakást? Sok lesz a költség? Miből fogom fenntartani az albérletet?

Mindenkinek más a költségvetése, valaki saját fizetésből kell megoldja az egészet, valakinek segítenek még, de ami biztos, hogy nagyjából vázold fel, mennyi bevételed lesz havi szinten, majd az alapján döntsd el, hogy mekkora összegű albit engedhetsz meg magadnak. Ha már az albérletben laksz, érdemes a kiadásaidat egy listában vezetni (akár Excelben, akár egy mobil app segítségével), hogy havi szinten lásd, mire, mennyit költesz, hol tudsz esetleg lefaragni a költségekből. 

Fontos kérdés lehet még az, hogy honnan szerezd be azt a sok berendezési tárgyat, ami egy új lakáshoz kell. Ha szerencséd van, jó áron találsz félig vagy teljesen bútorozott lakást, de ha nem, bizony magadnak kell beszerezd ezeket. Érdemes ilyenkor végiggondolni, hogy az otthoni szobádból mit tudsz elhozni magaddal, mik azok a bútorok, amik jók lehetnek a lakásodba, és emellett mik azok az "apró", ám fontos kiegészítők, berendezési tárgyak, amikkel szintén otthonról meg tudnak támogatni. Gondolok ezalatt leginkább háztartási szerekre, konyhai eszközökre, stb. Anno én ezt is egy Excel táblában vezettem, végiggondoltam helyiségenként, hogy milyen használati tárgyak kellenek, és ezek közül mik azok, amiket otthonról el tudok hozni, mit tudok esetleg kölcsönkérni ismerőstől vagy a család többi tagjától, és mi az, amit bizony meg kell vásároljak. Mik azok a dolgok, amikből mindenképpen újat szeretnék (pl. egy evőeszköz ilyen), de mik azok a dolgok (pl. komód, kis asztal), amit akár internetről, használtan meg tudok vásárolni. Ezeket mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy mire, mennyit tud költeni, de a fentiek összeírása mindenképp segítség lehet abban, hogy biztosabban lásd a kiadásokat, a költözéssel járó teendőidet. 

1_1.jpg

 4. Hogyan fogok költözni? 

Mindenképp tervezd meg, hogy pontosan melyik nap és hogyan fog zajlani a költözésed. Mikor kezdesz el már otthon bepakolni, mikor fogod megvásárolni a megvásárolandó dolgokat, és kik lesznek azok, akik segítségére számítasz azon a napon. Érdemes előre leegyeztetni ezeket és fejbe végigvenni, hogy mikor, mit kell csinálj, hova menj, mit intézz el, hogy minden gördülékenyen menjen. 

 5. Bónusz: ha nem egyedül költözöl. 

Rendkívül nagy előny és megnyugtató is, ha nem egyedül költözöl, hanem a pároddal vagy egy nagyon jó barátoddal vagy barátnőddel. Ebben az esetben azért kicsit kevésbé kell aggódj, mert nem leszel egyedül, és minden problémáddal tudsz kihez fordulni, tudod, hogy van ott veled valaki, aki tud segíteni, akármi van. :) 3_1.jpg

Remélem, tudtam segíteni a fentiekkel, és kicsit rendezettebben tudsz fejben készülni a költözésre. Hidd el, nem olyan félelmetes, mint amennyire esetleg tűnhet, ha ezen szorongsz éppen. És amiatt sem kell aggódni, hogy te miért aggódsz ezen, miközben ez egy tök természetes dolog és másnak olyan könnyen megy. Mindannyian mások vagyunk, mindenkit más vezérel, éppen ezért el kell fogadni, hogy amit érzel, az természetes, semmiképp se hasonlítgasd magad másokhoz. Fogd fel úgy a költözést, hogy egy új lap nyílik az életedbe, kialakíthatod magadnak a saját kis teredet és elkezdheted a saját, felnőtt életedet. Egy-két hónap múlva már nem is fogod érteni, miért is aggódtál ezen annyit korábban. Sok sikert, kalandra fel! :)

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr8912584265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.06.11. 15:37:18

Most genya leszek. A legjobb úgy elköltözni otthonról, mintha nem költöztünk volna el. Egy metró megálló, ha nem tudunk átmenni a szülőkhöz vacsorázni, majd anya áthozza a vacsorát. Szomszéd ház, az új erkélyről az is látható, hogy a szülőknél ég-e a villany, otthon vannak-e. És úgyis a régi ház előtt parkolok, ha egyedül jöttem haza, felugrok vacsizni. Na, így nem kaland „függetlenedni”.
süti beállítások módosítása