Gabrielle

Megismerni önmagunkat a pszichológia által

2017. június 25. - bgabrielle

pszcih.jpg

Mostanában egyre több pszichológiával kapcsolatos cikket, értekezést olvasok. Valakik könnyen befogadják a pszichológiát, mint tudományágat, viszont többen elutasítják azt. Az alábbi cikkben egy összegzést szeretnék írni arról, hogy miért gondolom fontosnak azt, hogy az ember a lelkével is dolgozzon, foglalkozzon, ezáltal megismerve önmagát és a körülötte lévő világot a pszichológia segítségével. 

Manapság egyre mainstreamebb jelenség pszichológushoz járni, mindenki terápiákról beszél, laikusoknak kívülről ez valami sznob vagy haszontalan dolognak tűnhet: "nincs neked semmi bajod!", "mi az, nem elég, ha otthon megbeszéljük, mi a baj?", "minek kell idegeneknek elmesélni a fél életed?", "nem drága agytúrkászhoz járni?". Sokszor ehhez hasonló kérdéseket kapnak azok, akik felkeresnek egy pszichológust, mert nem tudják, miről is van ott szó, vagy miben segíthet egy idegen, amiben esetleg a közvetlen környezet nem tud. 

Ebben a cikkben inkább csak a figyelmet szeretném felhívni arra, hogy ne vessük el egyből a pszichológusokat és a pszichológiát. És nem is feltétlen a pszichológusokról szeretnék írni, hanem magáról a hétköznapi pszichológiáról, mert úgy gondolom, hogy hasznos lenne mindenki számára. Ugyanis ha valakinek problémája van, lehet, hogy a hit felé fordul, vagy épp a mérhetetlen mennyiségű edzéshez, de ugyanígy lehet a pszichológia felé is fordulni, mert általa is lehet magyarázatot kapni a kérdéseire.

Amikor rosszul érezzük magunkat, nem csak testileg lehet bajunk, hanem lelkileg is. Néhány emberben talán sosem merül fel az, hogy nem véletlen történnek azok a dolgok az életében, amik, vagy nem véletlen mindig ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a sors, akikkel (pl. ha valaki mindig ugyanolyan típusú partnerrel lép kapcsolatba, valószínűleg tudat alatt választ valamiért olyat). Ugyanakkor sok olyan dolog történik velünk, amikre lehet magyarázatot találni. Többször olyan szituációba kerülünk, és vesszük ezeket a szituációkat folyamatosan nehezen, amik egy belőlünk eredő tulajdonság miatt válnak folyamatosan nehézzé az életünkben (pl. vizsgák előtti fokozott félelem, munkahelyi fokozott felelősség esetén előbukkanó stressz). Amíg nem foglalkozunk kicsit a lelki oldalával ezeknek a dolgoknak, sosem ismerjük meg igazán önmagunkat és sosem fogunk rájönni, mitől félünk vagy miért történnek éppen ezek a dolgok velünk, és ha már megtörténnek, mit tudunk kezdeni vele (természetesen nem lehet mindent megmagyarázni, de vannak bizonyítottan olyan dolgok, amikre bizony van magyarázat). 

Az utóbbi időszakban eléggé foglalkoztat a pszichológia és több cikket, előadást és könyvet olvasok és nézek ezen témakörrel kapcsolatban. Sokszor fedeztem fel, hogy amiről olvasok, vagy amit épp hallok, velem is megtörtént, vagy épp rá tudom húzni az életem valamelyik szakaszára. Sokszor volt 'aha'-érzésem, és sokszor végiggondolva a látottakat és hallottakat jövök rá arra, hogy én miért viselkedem így, vagy épp más miért viselkedik úgy, ahogy. Természetesen mindenki élettörténete más, és mindenki másért cselekszik, azt, amit, ugyanakkor nagyon sok embertípusra sok minden általánosan is ráhúzható, és ezen példákban és történetekben nagyon is megtalálhatjuk magunkat és a saját életünket. Végiggondolva azt, amit ilyenkor olvasok vagy hallok, egyre jobban értem meg magam, az egyes eseményekre való reakciómat, a körülöttem lévő embereket és a velük kialakuló szituációkat. Ezáltal én is változom, változik a hozzáállásom egyrészt magamhoz, és másokhoz is. Jobban megértek másokat, tudom, hogy mi az, amire nekem figyelnem kell, és miben kell máshogy, vagy ha lehet, jobban, türelmesebben cselekednem. Segít elgondolkodtatni, megérteni, elfogadtatni. Persze nem valami alfa-állapotról és világbéke hangulatról beszélek, erről szó sincs. Csupán tudom kicsit kívülről figyelni magamat, a világot, objektívebben szemlélni a történéseket - illetve igyekszem. Hiszen az évek alatt berögzült mintákat, tulajdonságokat és reakciókat nem lehet az egyik napról a másikra kitörölni. De lehet tudatosabbnak lenni.

Elkezdett érdekelni a pszichológia, mert sok olyan dologra választ kaptam, amit magamtól nem tudtam volna megválaszolni vagy nem tudtam volna elhinni, hogy az tényleg úgy jó és úgy helyes, ahogy van, és ebben megerősített. Mindenkinek más az élettörténete és sorsa, mindenki másban hisz és mindenkinek más segít, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy az emberek el kezdjenek foglalkozni a lelkükkel is. Sokszor persze még az is probléma, hogy a testi jelekre, betegségekre figyeljenek az emberek, és a lélek e mögött egy még távolabbi és rejtélyes dolog, amivel szembenézni nagyon sokan félnek is. Kell egyfajta alázat és bátorság, hogy kicsit mélyebbre menjünk a felszínnél, de azt gondolom, hogy megéri. Érettebb, okosabb és tudatosabb leszel tőle, ha kicsit a lelkeddel is foglalkozol. Észre se venné az ember, hogy a mindennapjaiban mennyi olyan dolog van, ami amiatt történik, mert valami nincs lerendezve a fejében, a lelkében. Ezekre segítség lehet az, ha kicsit belül kezdünk el dolgozni magunkon. 

És nem is kell a mindenki által rettegett pszichológushoz elmenni ehhez. Manapság rengeteg blog, szervezet foglalkozik pszichológiai témákkal. Előadásokat tartanak heti szinten szerte az országba különböző szakemberek, és egyre több magazin, könyv jelenik meg magyar szerzőktől, akik különböző témákat boncolgatva segítenek az embereknek abban, hogy kicsit jobban megismerjék a saját lelküket, önmagukat és ezzel a világukat, amiben élnek. Ha valaki kicsit mélyebbre ássa magát a témában, esetleg egy jó pszichológussal szembe kerül és tényleg elkezd dolgozni az élete történésein, nagyon sok mindenre rájöhet és nagyon sok minden tudatosulhat benne. Manapság még mindig sokszor tabu a lélekkel foglalkozni, és minden pszichológiai felvetést gyakori ellökni magunktól, ugyanakkor ha végiggondolja az ember, rájön, hogy nem is akkora butaság, mint az gondolta korábban.

Én csak arra buzdítanék mindenkit, hogyha úgy érzi, picit segítségre vagy változásra van szüksége, vagy szimplán szeretné az élet egy másik gondolatvilágát megismerni, kezdjen el picit beleolvasgatni pszichológiai témájú cikkekbe, nézzen meg akár egy Pál Feri-előadást vagy vegye magához a cikk fejlécében szereplő képen lévő könyvek egyikét (Szondy Máté: Megélni a pillanatot; Nyitott Akadémia: Fejben dől el?). Szerintem csalódni nem fog senki, és rájön, mennyi olyan dologgal találkozott már az életében, amikről ezek az emberek írnak/beszélnek, és talán megérti majd általuk azt is, hogy ezek miért történtek meg éppen vele is vagy milyen későbbi hatásai lettek az életére, amit csak most, a pszichológia segítségével fedezett fel utólag. 

 A  bejegyzésben szereplő kép a szerző tulajdonát képezi, közzététele a szerző beleegyezése nélkül tilos! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr9112607015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása