Gabrielle

Álláskeresés: közvetlenül vagy közvetve?

2017. március 12. - bgabrielle

kozvetlenallas.jpg

Manapság nem csak a cégek karrieroldalán tudunk válogatni a pozíciók közül, hanem rengeteg állásportál is létezik, ahol lehetőségünk van nagyon sok munkaadó állásajánlata között böngészni. Sokszor felmerül a kérdés, és egyéne válogatja, hogy hol jobb állást keresni: fejvadász cégek és állásközvetítő weboldalak segítségével vagy adott cég karrieroldalán keresztül. Embere válogatja, hogy kinek melyik a szimpatikusabb, kedvezőbb lehetőség, melyik csatornán kap (több) visszajelzést és melyiket érzi objektívebbnek. A következőkben ezt fogom fejtegetni és hozok egy megoldást, ahol a fenti két eset pozitívumait vegyítik az álláskereséskor.

Állásközvetítő/fejvadász cégek - közvetve

Az állásközvetítő, fejvadász cégek weboldalain nagyon sokféle álláshirdetést találunk különböző szektorokból, ahol egy regisztrációt követően bárhová beadhatjuk a jelentkezésünket. Amennyiben az állásközvetítő megfelelőnek érez minket a kiírt pozícióra, továbbítja az önéletrajzunkat a megfelelő helyre. Ám ezek a felületek sokszor nem szimpatikusak a munkavállalóknak, hiszen nagyon sok esetben a pozíció leírása nem tartalmazza a cégnevet, ami bizonytalanságot szülhet, illetve amikor beküldjük a pozícióra az önéletrajzot, (többször) nem kapunk visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a pályázatunk sikeres volt-e és továbbküldhető a cég számára, avagy sem.  Azt gondolom, hogy ez semmiképp sem jó, hiszen mindkét esetben bizonytalanná és kiszolgáltatottá teszi a jelentkezőt, hiszen az ismeretlenbe adja be az önéletrajzát abban reménykedve, hogy aki a fejvadász oldalról értékeli a beadott anyagát, eléggé rátermettnek érzi a feladat elvégzéséhez és erről vissza is jelez, illetve bízik abban is, hogy a cég, ahol a kiírt pozíció van, épp nem az, ahová semmiképp sem akarna jelentkezni különböző szempontok miatt. (Mindkét esetben volt már tapasztalatom.)

Ugyanakkor a munkaadó cégek oldaláról az állásközvetítő/fejvadász cégek egy előszűrést végeznek, és biztosan kiszűrik azon jelentkezőket, akik biztosan nem valóak az adott pozícióra. Ezzel a cég erőforrást takarít meg (bár az állásközvetítő/fejvadász cég alkalmazásával és hirdetési felület vásárlásával kiadást vállal), viszont abban meg eléggé biztosnak kell lenni, hogy aki a pályázatokat a fejvadász cégnél előzetesen bírálja, biztos, hogy jól bírálja, és nem-e dob ki jelentkezőt tévesen.

Közvetlen álláskeresés a kiszemelt cég karrierhonlapján

Ha közvetlenül a cég karrierportálján (már ha van neki ilyen) keresztül jelentkezünk egy állásra, több dologban is biztosak lehetünk:

  • tudjuk, melyik az a cég, amihez jelentkezünk, és nem érhet kellemetlen meglepetés ezzel kapcsolatban
  • felmérhetjük, hogy mennyire felelünk meg az adott pozíciónak, és ha úgy értékeljük, hogy egy próbát megér, akkor nyugodtan beadhatjuk a jelentkezésünket és azt ők biztosan meg is kapják
  • bizonyos reális határokon belül tudhatjuk, hogyha nem is mindenben felelünk meg a kiírásnak, de képesek vagyunk a megtanulására, akkor beadva a pályázatot esélyt adunk magunknak és a cégnek is

Persze a karrierportálon keresztüli jelentkezésnek a cég szempontjából is megvannak a kockázatai, hiszen ha sok irreleváns CV-t kapnak, csak elveszi az erőforrásait, de azt gondolom, hogy a többség talán fel tudja mérni normálisan, mi az a pozíció, ahová jelentkezhet, és mi az, ami nem. Másrészről pedig az állásközvetítők kerülése kevesebb költséggel jár egy adott cégnek. (Persze benne van az is, hogy kevesebb emberhez jut el az állásajánlata és a karrierportál fenntartása is ugyanúgy jár valamennyi (kezdeti) költséggel.)

 Egy megoldás a problémára – kozvetlen-allasok.hu

A fentiekben leírt több szereplőt is érintő problémára ad megoldást egy honlap, a kozvetlen-allasok.hu. Ez az oldal keresőmotorok segítségével húzza be a cégek karrierportáljáról az állásajánlatokat, és jeleníti meg a munkakeresők számára.

Mi ebben a jó?

  • munkaadó számára nem kerül pénzbe, nem minősül hirdetésnek, az oldal egy „gyűjtőcsokorként” funkcionál
  • ha az itt lévő állásokra jelentkezünk, nincs előszűrés, nincs állásközvetítői funkció, hiszen a jelentkezés közvetlen a munkaadóhoz esik be (jelentkezéskor a honlap az adott cég karrierportáljára irányít)
  • minden esetben ismert a cég neve, ahol a pozíció kiírásra kerül

A honlap sajátosságai miatt olyan érzésünk lehet, mintha egy állásközvetítői oldalon járnánk, hiszen földrajzi elhelyezkedés és szakmai terület szerint kereshetünk kedvünkre rengeteg állásajánlat közül. Viszont azok a tulajdonságok, amik ezen oldalakra jellemzőek, hiányoznak: amennyiben megtetszik egy állás, és jelentkezni szeretnél rá, a honlap rögtön az adott cég honlapjára irányít, ahonnan már magunk irányítjuk a folyamatot, és nincs egy plusz szereplő a munkavállaló és a munkaadó között. Ez kiküszöböli a munkavállalóban lévő bizonytalanságot, hiszen ha beadta a jelentkezést, akkor az biztos eljutott így a cégig, illetve tudja azt is, hogy melyik az a cég, aminek az ajánlatára jelentkezett. A cégek szempontjából pedig azért jó megoldás ez, mert nem jár számukra plusz költséggel, de mégis eljut több emberhez az ajánlatuk.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy milyen módon szeretne állást keresni, melyik az, amelyik formában jobban bízik vagy melyik az, ami számára kényelmesebb. Nekem mindkét esetben, tehát állásközvetítői oldallal és céges karrierportállal is volt pozitív és negatív tapasztalatom is, így nem tudnám egyértelműen lerakni a voksom egyik vagy másik csatorna mellett, ugyanakkor az általam említett, közvetlen álláskeresési modellre beálló weboldal egy nagyon jó kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy a két szemléletet egymáshoz közelebb hozza. Ha tehetitek, próbáljátok ki, hátha itt is találtok egy jó kis állást! Ha van már tapasztalatotok vagy jó tippetek a témával kapcsolatban, nyugodtan írjátok meg kommentben is! :)

Ha tetszett a cikk és szeretnél mindig naprakész lenni az új tartalmakat illetően, látogasd meg és kedveld a blog Facebook oldalát! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr8812331401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.12. 10:32:16

Ez a linkgyűjtő oldal annak jó, akinek nincs elképzelése a karrierjéről és bármit megpályáz.

A fejvadászok sokat segítenek a jelentkezési folyamatban, ingyen adnak karriertanácsot, viszont ők az átlagemberrel nem foglalkoznak, hiszen a vezetői állások mellett csak hiányszakmákra lőnek.

Az állásközvetítőkkel találkoznak legtöbben, jó esetben ők is ajánlanak másik pozíciót a portfólióból, ha arra alkalmasabbnak látják a jelöltet, de náluk a szakmaiság sokszor megkérdőjelezhető.

A közvetlen jelentkezés a nyerő a legtöbb esetben.

Az álláshirdető portálokon többnyire máshol is szereplő ajánlatok vannak fent vagy honlappal nem rendelkező cégek hirdetései és persze azok is hirdetnek, akiknek rossz a hírnevük, pl. Zepter.

Melki 2017.03.13. 10:47:40

C++ fejlesztőként dolgozom, volt hogy fejvadászon keresztül jelentkeztem valahova, ha nem muszáj inkább kerülöm őket.

Szerintem fejvadászokkal akkor érdemes foglalkozni, amikor számunkra ismeretlen céghez jelentkezünk. Engem pl nem rég megtaláltak egy érdekes startuppal, amiről magamtól nem hallottam volna. Amikor 800 fős multikhoz keresnek embert azt nem tudom hova tenni.

Azt érdemes tudni, hogy NAGYON sok pénzbe kerülnek a fejvadászok (éves fizetés harmada talán?) és rajtuk keresztül jelentkezni csak lassítja a felvételi processt.
Ráadásul a fejvadászok tipikusan folyamatosan hívogatnak minden interjú kör után, hogy hogy sikerült, milyen volt stb. Ez gondolom azért van, mert ők sem igazán tudják milyen az adott cégnél a felvételi process, és a következő jelöltjeiket így jobban tudják majd informálni.

Miután felvettek pedig azért hívogatnak hogy hogyan érezzük magunkat. Gondolom féltik a pénzüket, ha próbaidő alatt felmondunk ők sem kapnak semmit. Ami probléma, hogy semmi hatásuk nincs rá, hogy maradok-e valahol vagy nem, ellenben idegesítő minden lépésemről beszámolni nekik.

Szakmailag túl sok releváns dolgot tipikusan nem tudnak mondani (nyilván, nem értenek az adott területhez).

Annyi előnye van, hogy velük szabadabban lehet pl fizetésről beszélgetni, mi reális mi nem, és így nem élesben kell kísérletezgetni. Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy nekik jobban megéri ha mi kevesebbet kapunk, mintha nem vesznek fel az amúgy reális bérigényünk miatt.

Melki 2017.03.13. 10:53:12

Még annyival egészíteném ki, hogy a külföldi fejvadászok nagyságrendekkel informatívabbak.
Sok releváns információval ellátnak az általuk promózott munkával és céggel kapcsolatban, adott esetben segítenek költözésben is stb.

Disznószemű Juhász 2017.03.14. 23:30:18

@Online Távmunkás: "Ez a linkgyűjtő oldal annak jó, akinek nincs elképzelése a karrierjéről és bármit megpályáz."

Ezt kifejthetnéd bővebben is, én az oldalon azt látom hogy kell a foglalkozás neve a kereséshez.
süti beállítások módosítása