Gabrielle

Mi alapján válasszunk az ajánlatok közül és hogyan készüljünk fel az újra?

2017. március 05. - bgabrielle

valasztas_1.jpg

Az álláskereséssel kapcsolatos cikksorozatban sokat meséltem a keresés lépéseiről és a kiválasztási folyamatról, de magáról az ajánlat elfogadásról és a munkahelyen eltöltött első napokról még nem ejtettem szót. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ezek nagyon fontos dolgok, hiszen olyan döntést hozol meg egy ajánlat elfogadásánál, ami merőben meghatározhatja a következő hónapokat. Az is fontos, hogy hogyan telnek az első napok az új helyen, ezért nem árt lélekben is felkészíteni magunkat a változásra.

Mi alapján válasszunk az ajánlatok közül?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, hiszen mindenkinek más lehet a motivációja. Lehet, hogy az az ajánlat lesz a befutó, amelyik legelőször beérkezik, mert minél gyorsabban munkába szeretnél állni. Lehet, hogy azt választod, amelyik a legtöbb pénzt kínálja. Dönthetsz viszont szimplán szimpátia, megközelíthetőség vagy éppen az alapján, hogy az ajánlatadó álmaid munkahelye. Bármelyiket választod, mindig figyelj arra, hogy – ha lehetőségeid engedik és megteheted – sose kényszerítsd bele magad muszájból egy szituációba. Ne azért menj egy helyre, amit szíved szerint nem választanál, mert olyan jól hangzó neve van, vagy mert mindenki annyira jó helynek tartja. Ha te nem érzed azt, hogy az a hely hozzád illene, vagy nem vagy benne biztos, hogy el tudnád ott képzelni magad, inkább ne válaszd. Ha a kezdeti rosszérzések ellenére is ilyen helyre mész, rosszul sülhet el: ha ott vagy se biztos, hogy jól fogod érezni magad és csak frusztrált leszel, amiért ott vagy.

Idősebb kollégáim mondták korábban, hogy egy munkahelynél három fő szempontot érdemes figyelembe venni:

  1. szakmailag kielégítő és tudsz tanulni, előrelépni;
  2. jó a társaság, szívesen mész be reggel dolgozni, mert tudod, hogy jófej emberek fognak körülvenni;
  3. a bér megfelelő

Ha nagyon nem tudsz dönteni, ezek a pontok talán segíthetnek. Persze picit zsákbamacska, mert amíg nem vagy ott, nem tudhatod, hogy épp melyik kolléga mennyire kedves vagy biztosan minden napod kihívásokkal teli lesz. Ehhez viszont segítséged tud nyújtani az, ha az ajánlatelfogadás előtt minél jobban utána próbálsz nézni a cégnek, információkat gyűjtesz be másoktól vagy az erre alkalmas honlapokról (munkatarsaim.hu, glassdoor.com). Sokat segítenek a cégnél tartott interjúkon szerzett benyomások is: az ott tapasztaltak alapján és az interjúztatókon keresztül el tudod képzelni és hinni, hogy egy jó, izgalmas szakmai kihívásokkal teli munkahelyed lehet ott vagy sem. Természetesen ezen fenti pontok mellett pedig sokat tudnak formálni a döntéseden a saját preferenciáid, mint pénz, elérhetőség, stb.

Felkészülés

Az új munkahely mindig kicsit felborítja az ember már megszokott egyensúlyát, teljesen más környezetbe kerül, mint amit korábban megszokott, és meg kell tanulnia egy teljesen másik cég ritmusát, filozófiáját. Ezek az első napokban okozhatnak aggodalmakat, aki hajlamos rá, megijedhet mindenféle negatívabb félmondattól, amit az új kollégáktól hall, vagy bármi megfélemlítheti, amit picit máshogy csinálnak az új cégnél, mint ahogy az a régi esetében volt. Fontos viszont arra odafigyelni, hogy semmiképp se aggódjuk túl ezeket a napokat, adjunk időt magunknak és a cégnek is, hogy megismerjük egymást. Nem kell megijedni semmitől! Mindenki tudja, hogy nem úgy mész oda, hogy ismered a céget A-tól Z-ig, ismersz minden munkamódszert és folyamatot, ami őket jellemzi. Tisztában vannak vele, hogy neked be kell tanulnod, meg kell szoknod az új környezetet és nem fognak egyből hatalmas elvárásokat támasztani feléd. Éppen ezért inkább csak élvezd az első napokat (amíg nem árasztanak el feladatokkal :D), ismerd meg a kollégáidat, alakíts ki jó kapcsolatokat, figyelj minden apróságra és szívj magadba minél több információt. Pár hét múlva pedig már nem is fogsz emlékezni az első napokra, amikor még kb. semmit sem tudtál! :)

Üdv, Gabrielle

Ha tetszett a cikk és szívesen nézelődnél még a bloggal kapcsolatban, keresd fel a bloghoz tartozó Facebook oldalt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr5812314005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása