Gabrielle

Tippek álláskereséshez 2. rész

2017. február 12. - bgabrielle

tippek2.jpg

 Az álláskeresési tippekről szóló bejegyzések első részében a CV írástól végigmentünk az állást kínáló cég megismeréséig. A mostani bejegyzésben néhány hasznos tippet, tanácsot hozok azzal kapcsolatban, mikre figyeljünk akkor, ha már állásinterjúra kerül a sor. 

Legyél mindig tájékozott 2.

Ha már behívnak állásinterjúra, mindenképp olvass utána az adott cégnek. Kezdd a cég saját honlapjával, nézd meg, mivel foglalkozik, milyen szolgáltatásai vannak, hogyan zajlik a kiválasztási folyamatuk és picit az iparággal, valamint a versenytársaival is ismerkedj, hogy minél felkészültebben mehess interjúzni. Volt olyan interjúm, ahol abszolút nem kellett semmit tudnom a cégről, de volt olyan is, amikor az első kérdésük az volt, hogy mit tudok róluk, mennyire értem, mivel foglalkoznak. Egyrészt ebből látják, hogy tényleg utánuk néztél és érdekel, másrészről pedig arra is jó, hogyha valami nem világos a tevékenységükkel kapcsolatban, akkor rögtön választ is kaphatsz rá.

Amellett, hogy a céggel foglalkozol, nézd át jól a pozíció kiírásukat is. Amennyiben látsz benne olyan kifejezést, rövidítést, módszertani megnevezést, szoftvernevet, stb. vagy olyan követelményt, ami számodra nem világos vagy nem találkoztál még vele, akkor annak is mindenképp nézz utána. Lehet, hogy nem hozzák fel, de ha igen, akkor legalább fogsz tudni pár szót mondani róla és értékelni fogják az igyekezeted.

Legyél nyitott és kommunikálj bátran!

Amikor már ott vagy az interjún a cégnél, próbálj nagyon nyitott lenni és mindig adj valami választ a feltett kérdésekre, soha se mondd azt, hogy „nem tudom”. Hidd el, ha elsőre nagyon nehéznek tűnik a kérdés vagy azt se tudod, mit válaszolj, akkor is próbálj egy ésszerű, logikus választ adni. Engem általában a nem szakmai jellegű kérdések zavartak meg, amikről vannak korábbról benyomásai az embernek, de még sosem fogalmazta meg őket úgy igazán: milyen az álommunka, számomra milyen egy jó vezető, mi alapján választanál két ajánlat közül, mik azok a dolgok amiket fontosnak tartok egy munkahelyen, stb. Ezeket szerintem mindenki tudja magától és magáról, de ott hirtelen (legalábbis nekem) kellett mondjuk 2-3 mp, míg végiggondoltam pontosan ezeket a válaszaimat. Érdemes ilyen típusú kérdéseket is átgondolni otthon magadban.

A másik fontos dolog, hogy légy barátkozó és barátságos! Egy korábbi munkahelyemen a vezetői asszisztensünk mondta mindig, hogy ő úgy méri le a jelölt kollégát, hogy amikor felkíséri a recepcióról a vezetői irodába, mennyire lehet vele beszélgetni. Csendben sétálnak egymás mellett, vagy lehet egy kicsit beszélgetni vele. Ez nagyon megmaradt azóta bennem, és erre próbálok tudatosan figyelni is. Várok a recepción a cégnél, és mindig elém jön egy HR-s, viszont lehet, hogy liftezni kell a tárgyalóba, ahol az interjú zajlani fog, és bizony ki kell tölteni valamivel ezt az időt. A HR-esek is nagyon kezdeményezőek, így általában ők dobnak fel valami témát, és ezt kell továbbvinni. Azt gondolom, hogyha látják, hogy tudnak veled beszélgetni, akkor már elsőre is jó benyomást keltesz. Persze nem ez fog dönteni, de mégis egy pluszt adhat a dologhoz. Ha belegondolok, én szívesebben látnék/fogadnék máskor is olyan embert, aki közvetlen és szociális, mint egy olyat, aki csendben, már-már letargikusan és komoran követ engem a tárgyalóig.

Légy rugalmas!

Ha az ember dolgozik, nehéz megoldania, hogy mikor menjen állásinterjúra a saját munkája mellett. A cégek ilyenkor eléggé kedvesek és próbálnak olyan időpontot adni, ami megfelelő lehet, tehát vagy reggeli, vagy késő délutáni időpontot ajánlanak fel. Amikor viszont ez nem sikerül, kicsit rugalmasabbnak kell lennünk, és meg kell oldjuk azt, hogy munkaidőből csípjünk le plusz időt/munkaidőn belül menjünk el interjúra. Lehet erre tippeket gyűjteni, milyen indokokkal kéredzkedjünk el, ezekre érdemes jó előre gondolni (ha még suliba jársz, akkor a sulit bármikor be lehet dobni, ha kisgyerekes vagy, csúnya módon, ám hivatkozhatsz a gyermek orvosi vizsgálatára vagy valamilyen előadására, szülőire, gázleolvasóra, stb.)

Amikor viszont épp nem dolgozol, sokkal könnyebb dolgod van, és nyugodtan vállalj el akár heti 3 napra is interjúkat, hiszen „úgysincs más dolgod”, másrészről egyre jobban bele fogsz jönni, és a végén már meg sem kottyan a napi 1 óra interjú. Ebben az esetben is előfordulhat az, hogy az interjú után kb. aznap felhívnak, hogy másnap menj vissza újabb körre – ha ez így van, akkor tök jó, mert kellesz nekik, és ha esetleg kicsit nehéz meg fárasztó is, de oldd meg és menj vissza másnap, értékelni fogják a rugalmasságod és kicsit ezzel talán azt is ellenőrzik, mennyire számíthatnak rád gyors szituációban.
Egy korábbi kiválasztási folyamatnál tapasztaltuk többen is jelentkezők, hogy az online tesztet kb. a legutolsó pillanatban küldték el nekünk, így figyelve, hogy mennyire vagyunk rugalmasak/ambíciózusak/őrültek(?), és esünk neki akár pünkösd hétfőn, este fél 9-kor a 2x1 órás teszteknek.

Remélem, tudtam pár hasznos információt és gondolatot átadni Neked! Amennyiben szeretnéd, hogy valamelyik topikot még bővebben kifejtsem vagy még több tapasztalatot írjak le azzal kapcsolatban, jelezd kommentben! Sok sikert az álláskereséshez!

Üdv, Gabrielle

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielle.blog.hu/api/trackback/id/tr2512250550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása